گیمرهای حرفهای همیشه پس از آسوده شدن از بابتِ انتخاب قطعات کیس گیمینگ و مونتاژ پیسی مورد علاقهی خود برای بازی، باید به فکر انتخاب مانیتوری متناسب با خواسته و توان کامپیوتر گیمینگ خود نیز باشند. یک پیسی مخصوص بازی بدون استفاده از مانیتوری توانمند و با قابلیتهای مناسب نمیتواند تجربهی بصری عالی و متمایز از کنسولهای بازی را در اختیار گیمر قرار دهد. میدانیم که تا کنون کنسولهای بازی عموما به نمایشگرها یا تلویزیونهای معمولی متصل میشدهاند که توانایی نمایش تصاویر ۶۰ هرتزی و با کیفیتِ رایج را داشتهاند، اما مانیتورهای مخصوص پیسی سالیان متمادی است که به قابلیتهای پیشرفتهتری مجهز هستند تا تصاویر را روانتر، با کیفیت برتر و تاخیر کمتر نمایش دهند و این مهم بدون داشتن کارت گرافیک و اجزای قدرتمند در رایانهی بازی میسر نمیشود.
رزولوشن (Resolution)
اولین و مهمترین عاملی که برای انتخاب مانیتور مناسب گیم در نظر میگیریم، رزولوشن است. رزولوشن اصطلاحی است که از آن برای ذکر تعداد پیکسلهای موجود در هر صفحه نمایش استفاده میشود؛ این مقدار که غالبا به صورت یک جفت عدد زوج بکار برده میشود، نشان میدهد که در صفحه نمایش مورد نظر چه تعداد پیکسل وجود دارد. درواقع رزولوشن معیاری برای سنجش وضوح و کیفیت تصویر است.
وضوح بالاتر به معنای تعداد پیکسل بالاتر است که به نوبه خود به معنای جزئیات بصری بهتر و وضوح تصویر بالاتر است. امروزه مانیتورهای مناسب بازی غالبا در وضوح (۱۰۸۰p (Full HD و (۱۴۴۰p (QHD/2K و (۲۱۶۰p (UHD/4K عرضه میشوند.
اندازه صفحه نمایش
اندازه صفحه نمایش مانیتورها آن چنان اهمیتی ندارد و اینکه کدام سایز را انتخاب کنید کاملاً به خود شما بستگی دارد. با این حال، اگر قصد تهیه مانیتور ۱۰۸۰p را دارید، بهتر است بزرگتر از ۲۴ اینچ نباشید زیرا تراکم پیکسل پایینتر تجربه نامناسبی به شما خواهد داد. با این حال سایز مانیتور ۲۱ تا ۲۷ اینچ باقی بهترین تعادل برای وضوح دید و راحتی را به شما برای گیم میدهد.
نرخ تازه سازی تصویر (Refresh rate)
نرخ تازه سازی یک مانیتور که با فرکانس (هرتز/Hz) اندازه گیری میشود، تعداد به روز رسانیهای مانیتور در یک ثانیه است. این ویژگی همچنین تعیین میکند که مانیتور چند فریم در ثانیه قادر به نمایش تصویر است. البته نباید نرخ تازه سازی تصویر (Refresh rate) را با نرخ فریم (Frame rate) که عاملی است برای سرعت پردازش خروجی کارت گرافیکی، اشتباه گرفت.
انواع پنل های نمایشگر
نمایشگرهای رایج امروزی از نوع LCD (مخفف liquid-crystal displays یا نمایشگرهای کریستال مایع)، یک نمایشگر با صفحهی تخت هستند که از کریستالهای مایع و تعدادی فیلترهای پلاریزه تشکیل شدهاند. کریستالهای مایع مستقیما نوری تابش نمیکنند و از نور پسزمینه برای تابش نور و نمایش تصاویر در رنگهای مختلف کمک میگیرند. در LCD-های قدیمی از لامپ فلورسنت برای تولید نور پسزمینه استفاده میشد، اما مدت مدیدی است که استفاده از دیودهای نوری یا LED-ها برای تولید نور، جایگزین لامپهای فلورسنت شده که هم مصرف کمتری دارند و هم کنتراست بالاتری تولید میکنند. به LCD-هایی که از LED برای نور پسزمینه استفاده میکنند هم به اختصار LED گفته میشود که برخی به اشتباه تصور میکنند جایگزین LCD شده است، در حالی که فقط بخش تولید روشناییِ آن تغییر کرده است. QLED هم فناوری جدید شرکت سامسونگ بر اساس همان LCD-ها است که برای نور پس زمینه از نانوذراتی به نام Quantom Dot استفاده میکند که در نمایش رنگها و سایهها بهتر عمل میکند.
پنلهای مدرنتر و جدیدترِ OLED بر خلاف LCD-ها، از دیودهای نوری ساخته میشوند که داتا نور تولید میکنند و نیاز به نور پسزمینه ندارند. پنلهای OLED (مخفف organic light-emitting diode) هنوز هم به خاطر قیمت بسیار بالا و دشوار بودن تولید در ابعاد بزرگ برای استفاده در نمایشگرهای پیسی رایج نشدهاند و در اینجا موضوع بحثِ ما نیستند. اما LCD-ها از انواع مختلفی ساخته میشوند که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.
پنل TN
پنلهای TN (مخفف Twisted Nematic) دیرزمانی است که در نمایشگرها استفاده میشوند، بیشترین میزان تولید و کمترین قیمت تمام شدهی ساخت را دارند و در عین حال بزرگترین مزیتشانT کمترین زمان پاسخگویی (response time) در بینِ انواع موجود است. اما در سوی دیگر هم نقطه ضعف این پنل، زاویهی دیدِ محدود و کنتراست کمتر نسبت به انواع دیگر است. پنلهای TN فقط میتوانند ۶ بیت را برای هر رنگ در طیف رنگی تولید کنند (طیف رنگی کامل برای ۱۶.۷ میلیون رنگ متشکل از ۳ رنگ آبی، قرمز و سبز با دادههای ۸ بیتی است که در مجموع ۲۴ بیت داده را تشکیل میدهند) و از تکنیکی با نام dithering برای شبیهسازی رنگهای دیگر استفاده میکنند. اما کیفیت پنلهای TN در سالهای اخیر بسیار بهبود یافته است و مدلهای رده بالای آن کیفیت قابل پذیرشی را در بسیاری از کارکردها به نمایش میگذارند.
پنل VA
پنلهای VA (مخففی از Vertical Alignment) قادر به نمایش طیفهای رنگی با کیفیت بالاتری نسبت به پنلهای TN هستند و زاویهی دید بهتری نسبت به آنها دارند. با وجودِ این برتریها، سرعت پاسخگویی آنها در کل نسبت به پنلهای TN و حتی IPS پایینتر است. کنتراست این مدلها معمولا بالاتر از متوسط پنلهای دیگر است و رنگ سیاه و صحنههای تاریک را با کیفیتِ واقعیتری نشان میدهند. پنلهای VA قادر به تولید رنگهای ۸ بیتی هستند و انواعی از آنها را میتوان MVA ،S-PVA و البته AMVA (مخففی از Advanced MVA) نام برد.
پنل IPS
شاید بتوان پنلهای IPS (مخففی از In Plane Switching) را بهترین و متوازنترین فناوری موجود از حیث کیفیت تصویر و دقتِ نمایش رنگها و زاویهی دید خطاب کرد. از این رو برای طراحی، کارهای گرافیکی و تولید محتوای رسانهای مقبولیت و اولویت بیشتری دارند. سرعت پاسخگویی این پنلها از انواع VA بیشتر، ولی از TN کمتر است. همچنین این پنلها هم ۸ بیتی هستند و طیفِ کامل رنگی را پشتیبانی میکنند. گونههای S-IPS و H-IPS از زیرمجموعههای این فناوری هستند و پنلهای PLS سامسونگ نیز در اصل با فناوری IPS تولید میشوند. PLS زاویهی دید بهتر و روشنایی بیشتری را ارائه میکند. حتی پنل AHVA هم که توسط سازندهی معروف پنل به نام AUO ابداع شد، بر خلاف تصورِ برخی نوعی پنل IPS است و نه VA.
نرخ نوسازی تصویر (Refresh rate)
نرخ نوسازی تصویر یا Refresh rate، به تعداد بروزرسانیها یا ترسیمهای تصویرِ نمایشگر در یک ثانیه گفته میشود و مبنای آن هم واحد محاسبهی فرکانس یعنی هرتز است. یک پنل ۶۰ هرتزی تا ۶۰ دفعه در ثانیه، تصویر دریافتی از کارت گرافیکی را بازسازی میکند.
البته نباید Refresh rate را با Frame rate یا نرخ فریم که برای سرعت پردازش خروجی کارت گرافیکی استفاده میشود اشتباه گرفت، چرا که نرخ نوسازی تصویر میتواند تکرار دوبارهی یک فریم را دربربگیرد، اما فریم ریت به تعداد تکرار کل یک فریم را با دادههای جدید برای نمایش در مانیتور اشاره میکند.
G-Sync در برابر FreeSync
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که انویدیا و ایامدی برای رفع مشکل پارگی تصاویر (Screen Tearing) که گاهی اوقات بسیار هم آزاردهنده میشود، هر یک فناوریهای اختصاصی خود را برای رفع این معضل از طریق ارائهی شیوهای برای اجرای نرخ نوسازی تصویر پویا(Adaptive Refresh rate) توسعه دادند. فناوری G-Sync نیاز به تعبیهی یک تراشهی سختافزاری در داخل نمایشگر دارد، اما FreeSync از قابلیت کارت گرافیک برای همگامسازی نرخ فریم و نرخ بازسازی تصویر در مانیتور بر اساس استاندارد Adaptive Sync استفاده میکند و نیاز به سختافزار مجزا در داخل نمایشگر ندارد.
در ادامه این مطلب از راهنمای خرید مانیوتور گیمینگ توجه شما را به۲۵ مدل برتر از این نوع محصولات جلب می نماییم. ناگفته نماند تمام این محصولات از کیفیت قابل توجهی برخوردار هستند و دارای مناسب ترین قیمت نیز می باشند. شما عزیزان می توانید با مطالعه هر مورد به اطلاعات بیشتر در خصوص محصول انتخابی تان دست پیدا کنید.
مانیتور خمیده ال جی مدل ۳۴GL750-B سایز ۳۴ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۸۲۰x365x87 میلیمتر
-
وزن۸.۳ کیلوگرم
مانیتور صنعتی وستل مدل UHH65UG12 سایز ۶۵ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۴۵۹x841x96 میلیمتر
-
وزن۲۲ کیلوگرم
مانیتور صنعتی ال جی مدل ۵۵LV75D سایز ۵۵ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۲۱۳.۴×۸۸.۵×۶۸۴.۲ میلیمتر
-
وزن۲۳ کیلوگرم
مانیتور خمیده سامسونگ مدل LC27R500FH-M سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۴.۲×۳۶۲.۸×۹۴.۴ میلیمتر
-
وزن۴.۳ کیلوگرم
مانیتور ایسر مدل NITRO QG1 QG241Ybii UM.QQ1EE.004 سایز ۲۳.۸ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۴۱۱.۷×۲۲۰.۷×۵۴۰.۲ میلیمتر
-
وزن۳.۸۵ کیلوگرم
مانیتور مخصوص بازی جی پلاس مدل GGM-K327QN سایز ۳۲ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۴۲۲.۶×۱۰۲.۵×۷۱۱ میلیمتر
مانیتور مخصوص بازی ایسر مدل KG1 KG241Q S UM.UX1EE.S04 سایز ۲۳.۸ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۵۶۷×۲۳۱.۸×۴۳۷.۶ میلیمتر
-
وزن۴.۱۷ کیلوگرم
مانیتور ایسوس مدل VA24EHE سایز ۲۳.۸ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۵۴۰x203x403 میلیمتر
-
وزن۳.۵۷ کیلوگرم
مانیتور ام اس آی مدل Optix G27CQ4 سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۱.۵×۴۵۷.۹×۲۲۵.۴ میلیمتر
-
وزن۵.۴ کیلوگرم
مانیتور ام اس آی مدل PRO MP271P سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۲.۶×۲۲۸.۹×۴۰۵.۴ میلیمتر
-
وزن۵.۳ کیلوگرم
مانیتور صنعتی پاناسونیک مدل LH-32RM1MX
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۷۳۳x193x474 میلیمتر
-
وزن۴ کیلوگرم
مانیتور ال جی مدل ۲۹WN600-W سایز ۲۹ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۸۸.۱×۳۱۳.۲×۷۶.۹ میلیمتر
-
وزن۴.۷ کیلوگرم
مانیتور خمیده ال جی مدل ۳۸WK95C-W سایز ۳۸ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۸۹۷x394x91 میلیمتر
-
وزن۹ کیلوگرم
مانیتور مسترتک مدل PB275Q سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۲.۲x516x190 میلیمتر
-
وزن۷.۷ کیلوگرم
مانیتور ایکس ویژن مدل XK2410H سایز ۲۳.۸ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۳۹۶x377x542 میلیمتر
-
وزن۳ کیلوگرم
مانیتور صنعتی پاناسونیک مدل LH-49RM1MX سایز ۴۹ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۱۰۴x692x270 میلیمتر
-
وزن۱۵ کیلوگرم
مانیتور مخصوص بازی سامسونگ مدل LS22R350FH-M سایز ۲۲ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۴۸۸.۱۸×۲۹۱.۸۴×۴۶.۹ میلیمتر
-
وزن۲.۷۹ کیلوگرم
مانیتور صنعتی بنکیو مدل PL490 سایز ۴۹ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۰۷۷.۶×۶۰۷.۸×۱۰۳.۸ میلیمتر
-
وزن۲۱.۶ کیلوگرم
مانیتور مسترتک مدل XG345VQ CURVE سایز ۳۴ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۸۰۷x231x531 میلیمتر
-
وزن۷.۳ کیلوگرم
مانیتور مخصوص بازی سامسونگ مدل LC27G55TQ-W سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۴.۶×۳۸۲.۸×۱۲۰ میلیمتر
-
وزن۴.۵ کیلوگرم
مانیتور صنعتی ال جی مدل ۴۹VL5F سایز ۴۹ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۰۷۷.۶×۶۰۷.۸×۸۹.۷ میلیمتر
-
وزن۱۷.۸ کیلوگرم
مانیتور ایسر مدل Nitro KG272S UM.HX2EE.S02 سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۲x366x67 میلیمتر
-
وزن۴.۴۷ کیلوگرم
مانیتور دل مدل E2420HS سایز ۲۴ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۵۵۰x419x17 میلیمتر
-
وزن۴.۱۹ کیلوگرم
مانیتور مایا مدل MO24 Z Series سایز ۲۴ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۷۲۳x512x209 میلیمتر
-
وزن۶.۶۳ کیلوگرم
مانیتور مخصوص بازی سامسونگ مدل LS24D332HSXUE سایز ۲۴ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۵۶۹×۳۴۲.۱×۵۳.۹ میلیمتر
-
وزن۳.۱۵ کیلوگرم
مانیتور ام اس آی مدل Optix MAG274R سایز ۲۷ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۶۱۴.۹×۵۳۲.۷×۲۰۶.۷ میلیمتر
-
وزن۶.۰۵ کیلوگرم
مانیتور صنعتی ال جی مدل ۶۵SM5C سایز ۶۵ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۴۵۶x838x41 میلیمتر
-
وزن۲۷ کیلوگرم
مانیتور ام اس آی مدل Optix PAG304CR سایز ۳۰ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۷۰۱x23x381 میلیمتر
-
وزن۵.۹ کیلوگرم
نمایشگر صنعتی پاناسونیک مدل TH-50CQ1 سایز ۵۰ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۱۲۴x653x77 میلیمتر
-
وزن۱۷ کیلوگرم
مانیتور صنعتی ال جی مدل ۵۵SM5 سایز ۵۵ اینچ
مشخصات ظاهری
-
ابعاد۱۲۳۸×۷۱۴.۹×۳۸.۶ میلیمتر
-
وزن۱۷.۳ کیلوگرم
ضمن تشکر و امیدواری از مفید بودن این مطلب در راستای انتخاب و خرید شما، خواندن راهنمای خرید ساپورت و خرید مانتو ریرا نیز به شما توصیه می کنیم. شما مخاطبان عزیز می توانید از طریق فرم ارسال دیدگاه هر نوع سوال و نظر خود را با تیم پشتیبانی ورندل در میان بگذارید.